korisnički portal
Autodeskovog softvera

Čileanski Matta Sur Complex Prilagodljiv projekt za ponovnu upotrebu donosi prošlost u budućnost

Građevinarstvo

Kako bi ispunili ambiciozne ciljeve projekta i održivosti za kompleks Matta Sur, „luis vidal + architects“ okrenuli su se BIM-u – i nisu se osvrnuli.

Čileanski Matta Sur Complex Prilagodljiv projekt za ponovnu upotrebu donosi prošlost u budućnost
  • U Santiagu, u Čileu, Matta Sur Complex povezuje školsku zgradu iz 19. stoljeća s novom medicinskom ustanovom, uzornim projektom adaptivne ponovne upotrebe.
  • Kompleks ima važnu društvenu ulogu, zahtijeva osjetljivo projektiranje koje spaja tradiciju i inovaciju.
  • Koristeći BIM za rješavanje izazova projekta, španjolska arhitektonska tvrtka „luis vidal + architects“ nastavlja graditi digitalnu kulturu.

Matta Sur Community Center + CESFAM, objekt mješovite namjene koji je otvoren prošle godine u Santiagu u Čileu, hvaljen je kao uzoran projekt adaptivne ponovne upotrebe, koji djeluje kao most između povijesti grada i njegove budućnosti.

Za projektante, španjolsku tvrtku „luis vidal + architects“, projekt predstavlja još jedan važan prijelaz: kao jedan od njegovih prvih projekata koji je koristio Autodesk Revit, otvorio je put za povećanu upotrebu BIM-a (Building Information Modeling) u projektantskim uredima tvrtke.

Staro i novo (i zeleno)

Kada su „luis vidal + architects“ prvi put počeli raditi na projektu 2015., na tom se mjestu nalazila napuštena školska zgrada iz 19. stoljeća koja je bila teško oštećena u potresu 2010. Klijent tvrtke, općinska vlada Santiaga, željela je pretvoriti 26.750 kvadratnih stopa zemljišta u resurs za lokalno stanovništvo, sa sadržajima kao što su zdravstvena ustanova, zajedničke kuhinje, vrtić, teretana i gledalište. Općina je na novi centar gledala kao na važan dodatak povijesnoj četvrti Matta Sur i imala je za cilj opsluživanje više od 30.000 posjetitelja godišnje.

Tvrtka je odgovorila projektom koji spaja tradiciju i inovaciju, a minimizira utjecaj na okoliš. Danas se kompleks sastoji od dvije zgrade: pažljivo obnovljene školske zgrade, u kojoj se sada nalazi društveni centar, i susjedne nove zgrade u kojoj se nalazi medicinska ustanova CESFAM. Ove dvije zgrade povezane su uređenim javnim trgom.

Povezivanje starog i novog bilo je središnji fokus projekta. Projektanti su odlučili sačuvati gotovo četiri petine povijesne zgrade, spašavajući postojeće materijale kada je to bilo moguće i izvlačeći elemente iz izvornog projekta. Za novu strukturu pažljivo su isprojektirane mase i materijali kako bi odali počast povijesnoj školi bez oponašanja, što je rezultiralo prepoznatljivim hibridom koji je utemeljen na lokalnoj kulturi i utemeljen na globalnim idejama.

Održivost je bila još jedan od ključnih prioriteta. Kako bi smanjio količinu energije koja je potrebna za rad nove zgrade, projektantski tim ju je preplavio prirodnim svjetlom, pažljivo postavljajući prozore i koristeći sustav vertikalnih elemenata na fasadi za kontroliranje solarne topline tijekom vrućih ljeta u Santiagu. Uvođenje zelenog krova omogućilo je dodatno hlađenje, a na središnjem trgu hladovina od autohtonih biljaka pruža predah od sunca. U povijesnoj zgradi projektanti su dodali izolaciju na zidove i uveli sustav ventilatorskih konvektora za učinkovito grijanje i hlađenje.

Bolje projektiranje kroz BIM

Kada je projekt počeo 2015., malo je ljudi u „luis vidal + architects“ bilo vješto u BIM-u, kaže Sara Moreno, koja sada u ovoj tvrtki vodi odjel za BIM. Brzo je shvatila da će pokušaj dovršetka projekta korištenjem tradicionalnih procesa i tehnologija dovesti do ozbiljnih problema. “U tom trenutku nisam sumnjala i pokušala sam uvjeriti sve da koriste Autodesk Revit za razvoj ovog projekta”, kaže ona.

Bilo je uvjerljivih razloga za prelazak na Revit, kaže Moreno. Jedna je bila složenost koja je svojstvena obnovi oštećene povijesne zgrade i njenom povezivanju s novom - zadatak koji je dodatno zakompliciran ambicioznim ciljevima da projekt bude održiv. Za dokumentiranje postojećih uvjeta i izradu konkretnih planova za poboljšanje lokacije bio je potreban robustan digitalni model.

Koordinacija na svim kontinentima bila je još jedan motivirajući čimbenik. Dok se otprilike 70% projektnog tima „luis vidal + architects“ za Matta Sur nalazilo u Čileu, Moreno i drugi su radili iz sjedišta tvrtke u Madridu, nekoliko vremenskih zona dalje. Zbog potrebe za razmjenom informacija i ideja s konzultantima koji su također bili na različitim geografskim lokacijama, postalo je jasno da bi postavljanje više komunikacijskih kanala i kompliciranih tijekova rada bila loša ideja. BIM je bio bolja opcija za povećanje učinkovitosti i točnosti.

Nakon što je stekla kupnju za korištenje BIM-a, Moreno i njezini kolege odlučili su se za najnaprednije softvere za projektiranje koji su u to vrijeme bili dostupni, Autodesk Revit i Navisworks. Članovi projektnog tima koristili su dva modela za projekt – jedan za postojeću povijesnu strukturu i jedan za novu zgradu – putem privatnog cloud rješenja. Alat Revit Worksharing omogućio im je sinkronizaciju svojih lokalnih datoteka s glavnim modelom. Ovaj proces pomogao je timu da predvidi probleme na licu mjesta i brže donese odluke.

BIM putovanje u tijeku

Danas “naša BIM filozofija je sada vrlo standardna u našem studiju”, kaže Moreno. Članovi tima oslanjaju se na modele za sve projekte, koristeći Revit i druge Autodeskove alate.

Ali ova promjena se nije dogodila preko noći. Dok su radili na Matta Sur i drugim ranim BIM projektima, „luis vidal + architects“ nisu imali interne protokole ili dokumente koji bi pomogli u usmjeravanju članova tima koji rade s tim tehnologijama i procesima. Prepoznajući potrebu za standardizacijom i načinom na koji se zaposlenici razvijaju, Moreno i njezin tim krenuli su razlučiti što je uspjelo, a što nije u ranim BIM fazama. Razgovarali su s zaposlenicima i proučavali projektnu dokumentaciju od početka projekta do izvođačke dokumentacije kako bi dobili jasan uvid u to što se i kako može poboljšati.

Velik dio ovog rada bio je usmjeren na zaposlenike kako koristiti BIM za pojednostavljenje i poboljšanje suradnje na projektu. Moreno i njezine kolege, uključujući Davida Ávilu, pomoćnog arhitekta i upravitelja ureda „luis vidal + architects“ u Čileu, nastojali su povećati učinkovitost razvojem normi oko načina komunikacije i naglašavanjem potrebe za središnjom, jedinstvenom točkom koordinacije za različite organizacije unutar projektnog tima.

Rad na ovim problemima u stvarnom vremenu na projektu Matta Sur, a zatim analiza rezultata nakon, pružio je neprocjenjiv uvid u to kako prevesti tvrtku na BIM. "Za nas je to bilo kao prije i poslije", kaže Moreno.

Članak izvorno preuzet s: Inside Chile’s Matta Sur Complex Adaptive-Reuse Project (autodesk.com)