korisnički portal
Autodeskovog softvera

InnoCell-ova modularna konstrukcija doseže novu visinu za inženjersku tvrtku iz Hong Konga

Građevinarstvo   |   BIM

U Hong Kongu je napredna inženjerska tvrtka izgradila InnoCell - visoki toranj mješovite namjene - koristeći modularnu konstrukciju i BIM.

InnoCell-ova modularna konstrukcija doseže novu visinu za inženjersku tvrtku iz Hong Konga

• Hip Hing Engineering je izgradio InnoCell, prvu visoku zgradu u Hong Kongu koja koristi modularnu integriranu konstrukciju (MiC).

• MiC dopušta paralelne građevinske korake, pri čemu se modularne strukture dovršavaju izvan gradilišta istovremeno s radovima na gradilištu.

• Hip Hing je završio InnoCell šest mjeseci prije roka i postigao 600.000 sati rada bez nesreća tijekom izgradnje.

Sjajni neboderi u Hong Kongu prošarali su poznatu siluetu grada. Izgradnja ovih tornjeva izvanredan je podvig, a Hip Hing Engineering je proces podigao na višu razinu s InnoCell-om, zgradom od 17 katova koja pruža životni i radni prostor za IT talente.

 

Smještena u znanstvenom parku Hong Konga, InnoCell je prva visoka zgrada u Hong Kongu koja koristi ono što grad naziva Modularna integrirana gradnja (MiC). MiC (poznatiji kao modularna gradnja) je metoda u kojoj se građevinske jedinice - zajedno sa završnom obradom, armaturom, okovima i namještajem - montiraju izvan lokacije, a zatim postavljaju na licu mjesta.

 

Modeliranje pomaže pojednostaviti vremensku traku izgradnje

Hip Hing završio je zgradu InnoCell u listopadu 2020. nakon samo 14 mjeseci rada, isporučujući šest mjeseci prije roka. Ova je vremenska linija bila posebno impresivna s obzirom na razmjere projekta usred pandemije.

Inženjerska tvrtka ovaj uspjeh pripisuje svojoj strategiji dijeljenja BIM -a (Building Information Modeling) i MiC -a. "Graditeljstvo više ne vidimo kao ručni rad, već kao industriju temeljenu na tehnologiji u kojoj možemo upotrijebiti BIM, umjetnu inteligenciju, automatizaciju i inovacije poput MiC-a za pojednostavljenje procesa i poboljšanje kvalitete", rekla je Michele Louis, voditeljica projekta u Hip Hingu.

 

Hip Hing je prihvatio BIM u svim fazama izgradnje: planiranje, projektiranje, radovi na gradilištu i nadzor. "BIM je odigrao ključnu ulogu u projektu InnoCell", kaže Louis. "Služila je kao platforma za suradnju između našeg tima, dobavljača, kooperanata i drugih dionika.

"BIM je također pomogao tvrtki da zadovolji potrebe klijenata i konzultanata, posebno na vrhuncu pandemije. Hip Hing je stvorio prikaze modela i tvorničke crteže u 3D -u, tako da ih klijenti i konzultanti mogu pregledavati na daljinu, dodajući bilješke usput kako bi ih lakše razumjeli.

Osim toga, BIM se integrirao s tehnologijama kao što je 3D skeniranje bespilotnim letjelicama kao nadzor. Tim je povremeno skenirao i prikupljao podatke u BIM -u kako bi pratio napredak na terenu. To je omogućilo Hip Hingu da izoštri fokus i optimizira performanse.

"Uspoređujući podatke snimljenog stvarnog stanja na terenu uz pomoć točaka u oblaku i 4D simulacije izgradnje, identificirali smo područja na koja bi se tim trebao usredotočiti", kaže Billy Wong, voditelj BIM -a u Hip Hingu . „Probleme smo na licu mjesta otkrili putem BIM -a i odmah ih riješili. Također smo mogli unaprijed planirati i osmisliti najbolju opremu ili metode za ubrzanje izgradnje. “

InnoCell zauzima modularan pristup izgradnji

MiC je također bio ključan za dovršetak InnoCell -a prije roka. Wong uspoređuje MiC s automobilskom proizvodnjom, pri čemu odvojene proizvodne linije paralelno proizvode dijelove. Primjenom ovog pristupa na projekt InnoCell, izgradnja na terenu odvijala se istodobno s proizvodnjom i montažom izvan gradilišta. Moduli - ili stambene jedinice, uključujući stropove, okvire, unutarnje zidove, obloge, uređaje i okove - proizvode se u tvornici opremljenoj autonomnim strojevima poput robotskih ruku za brzo, sustavno i automatizirano sastavljanje.

Ove modularne konstrukcije nalik kutijama zatim se instaliraju na licu mjesta, a podizanje ne traje više od 30 minuta po modulu. Dnevno se instalira najviše 15 modula; svih 418 modula u potpunosti je instalirano u roku od 71 dana. "To je poput LEGO konstrukcije, brzo je i ima visoku stopu završetka", kaže Louis. „To je paralelna konstrukcija u tvornici i na licu mjesta, što štedi vrijeme. Ova ušteda dovodi do uštede novca. “

Osim bržeg i isplativijeg procesa izgradnje, MiC se bavi i nekim pitanjima vezanim uz tradicionalnu gradnju. "Konvencionalne metode gradnje su umjetne i na njih lako utječe loše vrijeme", kaže Louis. "Kad je prevruće ili kišovito, moramo prestati raditi. U Hong Kongu imamo nedostatak kvalificiranih radnika i stariju radnu snagu, što bi moglo dovesti do pada produktivnosti i mnogo većih troškova izgradnje. “

S MiC -om se rad može nastaviti bez obzira na vremenske uvjete, jer se radi u kontroliranom zatvorenom okruženju. Štoviše, MiC koristi automatizaciju koja može riješiti nedostatak radnika i omogućiti obuku. Graditelji se mogu prebaciti na više uloga temeljenih na znanju i tehnologiji, radeći zajedno sa strojevima.

Iako MiC koristi predfabrikaciju, dvije se metode razlikuju i svaka ima prednosti. I predfabrikacija i MiC uključuju proizvodnju građevinskih komponenti izvan lokacije, ali materijali za montažu i dalje zahtijevaju unutarnju izradu ili povezane montažne radove za povezivanje svih dijelova. U međuvremenu, MiC moduli su samostalne, zatvorene jedinice koje uključuju sve završne obrade. Ti se moduli zatim podižu, slažu i spajaju zajedno u obliku zgrade.

Što se tiče vremena montaže na licu mjesta, MiC ima vodeću ulogu, ali što se tiče logistike, predfabrikacija ima prednost. "Sastavni dijelovi su kompaktniji, pa ih je puno lakše transportirati u velikim količinama i držati inventar na mjestu", kaže Wong. “Za MiC je to volumetrijski prijevoz pa zahtijeva više logističkog planiranja, poput JIT (just in time) pristupa. Autodesk Civil 3D pomaže u stvaranju analize pomaka puta, što osigurava glatko i učinkovito građevinsko okruženje za montažu. “


Upravljanje otpadom također je bolje s MiC -om. "Otpad se može preciznije kategorizirati izvan lokacije i njime može se učinkovitije upravljati u kontroliranom prostoru poput tvornice, a ne na licu mjesta, koje je dinamično okruženje", dodaje Wong.

 

Davanje prioriteta sigurnosti dovodi do manje nesreća

Za Hip Hing sigurnost je najvažnija. "Gradnja je opasna i rizična u usporedbi s drugim industrijama pa njegujemo kulturu sigurnosti", kaže Louis.

Za projekt InnoCell, građevinska tvrtka dodatno je posvetila pažnju sigurnosti kroz partnerstvo sa start-up tvrtkom koja proizvodi pametne kacige. Kacige su opremljene sustavom koji koristi tehnologiju Interneta stvari (IoT) i 3D BIM izgled zgrade kreiran pomoću Autodesk Revita za izvještavanje o lokacijama radnika i njihovom zdravlju u stvarnom vremenu.

Hip Hing je također koristio virtualnu stvarnost (VR) i proširenu stvarnost (AR) u sigurnosnoj obuci, pružajući radnicima zanimljivije, sveobuhvatnije iskustvo obuke. "Iako nisu bili na licu mjesta, naši radnici mogu osjetiti kako je biti tamo kroz VR i AR", kaže Louis. "Oni mogu isprobati različite scenarije i zamisliti kako se postaviti u određene operacije."

Kao rezultat integriranja ovih tehnologija u svoju kulturu, koja je najvažnija za sigurnost, Hip Hing je tijekom izgradnje InnoCell -a postigao 600.000 sati bez nesreća.

 

Inženjering zasnovan na znanju doprinosi svima

U usporedbi s prethodnim projektima, upotreba BIM -a i MiC -a dovela je do zamrznutog detaljnog projekta u ranijoj fazi i kraćeg procesa isporuke, što je značilo da su građevinski radovi mogli započeti ranije. "Početno vrijeme projektiranja i troškovi mnogo su veći u usporedbi s tradicionalnim projektima", kaže Louis. "No, revizija je bila manja, a mi smo je obavili ranije. Još uvijek pronalazimo načine za optimizaciju procesa. “

Tvrtka planira usvojiti integrirani pristup BIM -a i MiC -a u nadolazećim projektima. Već se prijavila za dva karantenska objekta izgrađena u Hong Kongu prošle godine - jedan sa 901 jedinicom dovršenom u 89 dana (jedan dan prije roka), a drugi sa 120 jedinica dovršenih u 63 dana (10 dana unaprijed), vodeći evidenciju o ranijoj isporuci.

Hip Hing vjeruje da će buduća građevinska industrija ovisiti o širem usvajanju BIM -a i inovativnim tehnikama poput MiC -a. "MiC je preskočni proces za našu industriju", kaže Louis. "To je revolucionarna faza kada prelazimo s tradicionalnih oblika na industrijaliziraniji način gradnje."

Kao takva, tvrtka prihvaća inženjerski model temeljen na znanju, bilježeći učenje iz projekata poput InnoCella u zajedničko digitalno okruženje znanja dostupno svima. Hip Hing svoje uspjehe i naučene lekcije dijeli u tvrtki i u građevinskoj industriji.

"Sa svakom prilikom dolazi odgovornost za dijeljenje naučenih lekcija", kaže Louis. „Želimo doprinijeti svojim znanjem kako bismo svi zajedno mogli raditi u građevinskoj industriji na učinkovitiji i produktivniji način. Ne želimo samo činiti dobro sami; također želimo biti ključni pokretač građevinske industrije u Hong Kongu. “

 

Izvorni članak preuzet sa: Modular Construction Elevates Hong Kong’s InnoCell High Rise (autodesk.com)