korisnički portal
Autodeskovog softvera

Spacemaker

BIM

Brže i pametnije odlučivanje u urbanom planiranju.

Spacemaker

 

Pri donošenju odluka kako najbolje iskoristiti neku parcelu ili zonu potrebno je uzeti u obzir mnogo faktora. Regulativa, prirodni utjecaji, rokovi, zahtjevi investitora i  potrebe tržišta samo su neki od njih. Ispravne odluke u ranim fazama razvoja nekog takvog projekta mogu biti presudne za uspjeh projekta jer više od 50% kreiranja vrijednosti za razvoj neke građevinske zone događa se u  inicijalnoj fazi.

Zato je potrebno imati alat koji nam omogućava da te početne odluke možemo donijeti na jednostavan način poduprte s kvalitetnim informacijama. No same informacije nisu dovoljne, već ih je potrebno iskoristiti kako bi i izvršili potrebne izmjene. I tako već u ranoj fazi – iterativnim procesom – optimizirali naše projektno rješenje.

Analiziranje u toku projektiranja

U Spacemakeru projektiranje i analiziranje idu ruku pod ruku i na taj način podupiru iterativan proces, dajući nam slobodu da konstantno unapređujemo svoj projekt. Dok projektiramo možemo paralelno dobiti brze i točne analize i tako korigirati model kako bismo postigli ne samo kvantitativne ciljeve nego i najkvalitetnije moguće rješenje. Primjenjujući različite analize za kriterije koji su nama bitni kao npr. osunčanje, osvjetljenje, buka, utjecaj vjetra itd. možemo vidjeti kako oni utječu na naše rješenje.

Generiranje i usporedba varijanti rješenja

Spacemaker nam na vrlo jednostavan način nudi način da dođemo do optimalnog rješenja. Upotrebom algoritama za generativni dizajn u kratkom roku možemo doći do mnogobrojnih rješenja koja zadovoljavaju kriterije koje mi možemo zadati. Usporedbom predloženih rješenja možemo odabrati koja rješenja nam najviše odgovaraju kako kvantitativno tako i kvalitativno. Odabrana rješenja možemo u nastavku procesa dalje optimizirati i tako doći do onog koji nudi najveću vrijednost.

Vizualizacija

Sve te informacije ne znače nam puno ukoliko nam nisu jasno predstavljene. Spacemaker nam na jednostavan i jasan način vizualizira rezultate analiza pa nam i tako olakšava sagledavanje utjecaja našeg projektnog rješenja na razvoj lokacije i kvalitetu života budućih korisnika. Od kvalitativnih prikaza koliko kojih funkcija je zastupljeno u projektu, koliko stambenih jedinica ima kvalitetan pogled , kvalitete vanjskog prostora ovisno o osunčanju ili utjecaju vjetra do mnogih drugih… Vizualizacija nam pomaže da shvatimo rezultat analize pojedinog kriterija ili rizik koji nam se javlja kod pojedinih projektnih rješenja.

Timski rad

Projektno rješenje i sve pripadajuće analize i informacije vrlo su jasno prikazane u Spacemakeru. Odluka o daljnjem tijeku projekta obično nije na jednom čovjeku nego na timu. Stoga nam Spacemaker omogućava da uključimo sve članove tima kako bi svi mogli imati jasnu sliku o projektu.

Ovaj alat nije široke primjene i neće ga trebati svi uključeni u proces gradnje kao što je npr. Revit. No za one koji se bave urbanim planiranjem ili analizom mogućnosti pojedinih građevinskih lokacija Spacemaker bi mogao biti od velike, a ponekada možda i presudne važnosti.