korisnički portal
Autodeskovog softvera

Proizvodna utopija – Autodesk Fusion 360 i Prodsmart oživljavaju digitalnu tvornicu

Kako proizvodna industrija može postići istinski digitalnu tvornicu? Srinath Jonnalagadda, potpredsjednik strategije dizajna i proizvodne industrije u Autodesku istražuje kako Autodesk Fusion 360 i Prodsmart omogućuju usklađivanje suradnje, podataka i disciplina.

Proizvodna utopija – Autodesk Fusion 360 i Prodsmart oživljavaju digitalnu tvornicu

Godinama je proizvodna industrija težila doseći utopiju. To je idealan, ali još uvijek nedostižan svijet u kojem je naglasak na proizvodnji stvarnost. Objekt koji je uvijek svjestan, uvijek operativan i sposoban se bez intervencija prilagoditi okolnostima.

 

Evo realnosti: još uvijek se ne možemo izravno prebaciti na scenarij autonomne tvornice; bit će potreban niz koraka tijekom vremena. Potpuna digitalizacija dovest će do besprijekornog protoka podataka, što je odskočna daska za automatizaciju. A s automatizacijom, možemo imati predvidljivu tvornicu koja ima automatsku povratnu informaciju.

 

Kako započeti put prema proizvodnoj utopiji? Počinje s digitalnom tvornicom i novim načinom razmišljanja—posebice vezan za suradnju.

 

Moramo razmišljati o suradnji ne kao o naknadnoj pameti, već kao o kamenu temeljcu — temeljnom gradivnom elementu onoga što softver isporučuje proizvođačima. Suštinski, oblak je postavljen za suradnju. Uz CAD/CAM softver i oblak, nema naknadne pameti. Suradnja je temeljna vrijednost.

 

Možemo napraviti prvi korak prema proizvodnoj utopiji povezivanjem dizajnera i strojara za istinski digitalnu tvornicu. Evo kako to možemo ostvariti.

 

Transparentna komunikacija od dizajna do proizvodnje

 

Digitalna tvornica nije isto što i pametna tvornica. Uz digitalnu tvornicu, svaki proces postaje digitaliziran uz istinsku vezu između dizajnera i strojara. Nove tehnološke vještine i suradnja dolaze u prvi plan, a papirnati procesi se eliminiraju.

 

Komunikacija između namjere dizajnera i konačne izvedbe mora biti besprijekorna. Dizajneri smišljaju veliki plan dizajnirajući proizvod i izrađujući plan proizvodnje.

 

U stvarnosti, izvršenje je neuredno, a ono što se događa u strojarnici je pokvareno. Dizajnere i strojare moramo držati povezanima, tako da namjera uvijek odgovara izvedbi. Dakle, nema pogrešnih koraka i pogrešne komunikacije između onoga što se želi, što se isporučuje i kako eliminirati otpad.

 

Podučite strojare digitalnim vještinama

 

Nedostatak posla i vještina je stvaran. Jedna je stvar imati nekoga tko je vješt rukovati strojevima. Ali postoji nova stvarnost — strojari moraju imati digitalne vještine kako bi bili učinkoviti donositelji odluka.

 

 

Sljedeća generacija neće samo zahtijevati ljude koji mogu vješto raditi sa strojevima, već će biti i sposobni donositelji odluka. Trebali bismo osnažiti svakog strojara da donosi odluke u kontekstu informacija koje su mu dostupne. Uz dostupnost Autodesk Fusion 360 i Prodsmart, tvornički prostor postaje novi tehnološki centar, pretvarajući dizajnerske ideje u stvarnost.

 

Podaci i suradnja na prvom mjestu

 

Za realizaciju digitalne tvornice podaci moraju biti temeljna okosnica onoga što softver isporučuje. Razumijemo da "podaci" mogu biti širok pojam. Kad kažemo podaci, mislimo na podatke koji povezuju sve različite dionike u lancu, od dizajnera do strojara i programera.

 

Autodesk Fusion 360 u kombinaciji s Prodsmartom objedinjuje sve discipline, stavlja podatke i suradnju u središte. Vodeći princip uvijek je bio suradnja. Omogućuje punu širinu pristupa u cijelom proizvodnom spektru.

 

Na današnjem tržištu specijalizirani softver služi većem broju ljudi. Ako se želite baviti industrijskim dizajnom, koristite jedan softver. Isto vrijedi za inženjering ili za programiranje CNC stroja. Autodesk Fusion 360, međutim, nije za jednu određenu osobu.

 

Fusion 360 spaja sve različite discipline i podatke u jedan softver te uklanja točke trenja za suradnju između različitih osoba i lanca vrijednosti između dizajnera i strojara.

 

Sljedeći korak do utopije

 

Usklađivanje suradnje, podataka i disciplina razlog je zašto su Autodesk Fusion 360 i Prodsmart najbolji spoj za digitalnu tvornicu.

 

Također vodi nas u drugi korak prema utopiji za automatizaciju. Primjerice, generativni dizajn u Fusion 360 pruža umjetnu inteligenciju i automatizaciju strojnog učenja. Generativni dizajn omogućuje donositeljima odluka da sagledaju sve svoje mogućnosti i donesu najbolju moguću odluku s obzirom na svoja ograničenja - bilo da se radi o težini, materijalu ili proizvodnom procesu.

 

Proizvodna utopija je moguća kada krenemo s digitalizacijom i napravimo prvi korak prema digitalnoj tvornici s Autodesk Fusion 360 i Prodsmartom.

 

Izvorni članak preuzet s: A Manufacturing Utopia - Autodesk Fusion 360 and Prodsmart Bring the Digital Factory To Life