korisnički portal
Autodeskovog softvera

Suradnja u oblaku stvara konsenzus i potiče napredak u urbanoj obnovi Osla

Kako je suradnja temeljena na oblaku pomogla firmi “Skanska and partners” da pronađu zajednički jezik u jednom od najvećih europskih projekata urbane obnove.

Suradnja u oblaku stvara konsenzus i potiče napredak u urbanoj obnovi Osla

Izvorni članak preuzet s poveznice:

Cloud Collaboration Drives Progress in Oslo’s Urban Renewal (autodesk.com)

 

  • Novi 'grad u gradu' poprima oblik dok se planovi za veliki projekt Hovinbyen u Oslu, u Norveškoj, približavaju konačnom odobrenju.
  • Velik dio ovog projekta je razvoj parka Skanska Økern, koji uključuje više vlasnika, izvođača i suradnika, od kojih svaki ima na umu svoje poslovne ciljeve.
  • Alati za projektiranje i suradnju temeljeni na oblaku olakšali su balansiranje različitih interesa i pregovaranje o zajedničkom putu do profitabilnosti.

Urbani projekti uvijek uključuju različite dionike, od političara i investitora do inženjera i izvođača radova – iznoseći vlastite ciljeve i perspective. Iz tog razloga je ključno uspostaviti povjerenje i suradnju od samog početka.

Tehnološke platforme koje pojednostavljuju suradnju olakšavaju pregovaranje o projektu, dajući svima jasnu viziju ciljeva i činjenica te zadržavajući fokus na rokovima.

Korištenje oblaka kao mjesta gdje se pohranjuju sve najnovije informacije vezane uz projekt donosi novu učinkovitost, kako u terminima radova tako i u iteracijama tijekom projektiranja. Suradnja u oblaku može čak olakšati promjene u poslovnoj strategiji. Kada nove informacije upućuju na to da bi možda trebalo preispitati početne planove, svi uključeni mogu vidjeti implikacije i brže krenuti prema novim rješenjima.

Od tvorničke buke do zelenih površina

Projekt grada Osla jedna je od europskih inicijativa urbane obnove; područje od 4,25 kvadratnih milja (11 kvadratnih kilometara) još je u fazi projektiranja, ali se brzo kreće prema početnom radu na terenu. Kada gradnja započne, mješoviti stambeno-poslovni projekt otvorit će 50.000-100.000 radnih mjesta i izgraditi čak 40.000 novih domova.

Projektiranje i izgradnju projekta Økern S Development nadgleda globalna inženjerska tvrtka Skanska. Radeći s partnerskim tvrtkama KLP Eiendom i Bane Nor Eiendom, zajedno s arhitektima i inženjerima iz Løvseth+partner, NSW Arkitektur i Dark Design Group, Skanska unapređuje projekte za nekoliko zgrada u blizini trgovačkog centra i rezidencijalnog područja. (Kao dio projekta Økern S, Skanska gradi stambeno područje Økern Park, gdje KLP upravlja poslovnim zgradama, a BNE radi na stambenim i komercijalnim projektima.)

U prošlosti su ovim područjem dominirale tvornice, skladišta i zvuk teških strojeva. Økern S Development sve će to zamijeniti živahnim trgovima, uličnim vrtovima i otvorenim šetnicama. Povijesni potok Hovinbeken, koji je desetljećima bio prekriven industrijskim zgradama, ponovno se otkriva kako bi stanovnici mogli vidjeti i čuti vodu koja teče kroz susjedstvo.

"Cilj je stvoriti potpuno novo i energično urbano okruženje u kojem ljudi mogu napredovati", kaže Martin Berger, voditelj projekta u Skanskoj.

Mješoviti plan zahtijevao je uravnoteženu kombinaciju stambenog, poslovnog i prostora za slobodno vrijeme. Međutim, podaci o okolišu prikupljeni s lokacije sugeriraju da bi neki od investitora tvrtke Økern S mogli biti u nepovoljnom položaju zbog predloženih arhitektonskih projekata. Kako bi Skanska mogla pronaći rješenje koje bi bilo dobro za sve uključene?

Konsenzus kroz projekt vođen podacima

Berger i njegov tim iż tvrtke Skanska, zajedno s BNE i KLP, uzeli su očitanja dronom i mjeračem sunčeve svjetlosti, vjetra i zvuka, zatim su upotrijebili Autodesk Forma-u uz tradicionalne alate za projektiranje i analizu kako bi testirali projekt u 3D modelu lokacije, uspoređujući ga prema općinskim građevinskim standardima. Zatim, koristeći Forma-u, mogli su brzo optimizirati aspekte projekta — uključujući dnevno svjetlo, buku i vjetar — štedeći vrijeme i pružajući potpunu transparentnost svim dionicima.

Berger kaže da je mogućnost da svi imaju pristup istim informacijama, bez obzira gdje se nalaze, pomogla tvrtki Skanska da brzo ponudi različita rješenja zajedno s njihovim utjecajem na oblikovanje projekta.

"Na početku smo odlučivali kojim ćemo putem krenuti: graditi manje zgrade u nizu ili ciljati na nekoliko visokih zgrada", kaže. – Onda smo morali razmisliti hoće li se dobro uklopiti u prostor u susjedstvu. Možemo li pomoći jedni drugima?" Na primjer, korištenjem uvida dobivenih iz Forminih analiza okoliša, timovi su otkrili da njihovi prvobitni projekti nisu uspjeli postići ocjenu, uglavnom zato što su planovi jednog investitora zahtijevali visoke zgrade koje bi blokirale sunčevu svjetlost od drugih. Projekt s više katova također bi povećao kružne udare vjetra i ne bi smanjio buku iz susjednih ulica.

„ Svi smo koristili Formu kao glavni dio mnogih sastanaka s mnogo različitih partnera,” kaže Berger. "To nam je omogućilo da zajedno prošetamo 3D modelom, napravimo izmjene i omogućimo svima da brzo vide predložena rješenja." Model je predstavljen na isti način za sve, tako da možete razgovarati brzo bez potrebe da se sastajete licem u lice, razgovarati o idejama i brže donositi odluke.

"Dajući prijedloge i pokazujući kako bi funkcionirali u 3D modelu, uspjeli smo istaknuti da bi dodavanje stambenog prostora postiglo istu ekonomičnost s manjim volumenom i zahtijevalo manju zgradu, dopuštajući više sunčeve svjetlosti i blokirajući prometnu buku", nastavlja Berger . Investitor se složio i vratio se kako bi podnio nove arhitektonske projekte na odobrenje gradu.

Velike odluke u minutama, a ne u mjesecima

Suradnja će uvijek biti dio izgradnje — a alati temeljeni na oblaku čine proces donošenja odluka lakšim i učinkovitijim za sve uključene strane. "Brušenje ivica" tako složenih projekata može biti od koristi svim dionicima jer im pomaže identificirati obostrano korisna rješenja kada se pojavi potencijalni izazov.

"Kada bismo ovo radili na stari način, prvo bi inženjer izračunao buku i svjetlo i podnio izvješće, što bi trajalo nekoliko tjedana ili čak mjesec dana", kaže Berger. "Tada bi se arhitekt vratio napraviti izmjene u projektu, a zatim bi ih podnio svim sudionicima projekta na raspravu i, nadamo se, odobrenje."

"Upotrebom suradnje u oblaku rano u procesu, mogli bismo imati sve inženjere i arhitekte na istoj strani, zajedno gledajući isti model", nastavlja on. "Bili smo u mogućnosti donositi brze odluke i unositi promjene bez utjecaja na vremenski okvir."

Urbani projekti zahtijevaju suradnju između dionika s nizom ciljeva i perspektiva. Tehnologije temeljene na oblaku pojednostavljuju tu suradnju nudeći zajednički pristup jednom izvoru informacija, igrajući ključnu ulogu u uspostavljanju povjerenja i racionalizaciji pregovora o projektu i donošenja odluka. Projekt Hovinbien u Oslu ilustrira snagu projektne suradnje vođene oblakom i podacima u brzom prepoznavanju i rješavanju problema za učinkovitiji razvoj projekta. Usredotočujući se na analizu okoliša u stvarnom vremenu i 3D modeliranje, Skanska i njeni partneri postigli su konsenzus, uštedjeli vrijeme i stvorili živopisno novo susjedstvo koje će poboljšati živote njegovih stanovnika.

Za više informacija možete se obratiti našim ovlaštenim partnerima.

Probnu verziju možete preuzeti na poveznici.