korisnički portal
Autodeskovog softvera

Kako prenamjena zgrade daje nekorištenim zgradama novi život

Prenamjenom zgrade čuvaju se povijesna mjesta i pretvaraju prazne zgrade u nove domove, urede i hotele, a istovremeno prenamjena ima financijski i održivi smisao.

Kako prenamjena zgrade daje nekorištenim zgradama novi život
  • Pretvorba ima različite oblike, od očuvanja baštine do pretvaranja praznih zgrada u prilike za revitalizaciju zajednica.
  • Produljenje životnog vijeka zgrada održiva je strategija s društvenim i financijskim prednostima.
  • Istražite 10 primjera prilagodljive ponovne uporabe kroz primjere, donoseći novu vrijednost i svrhu zapuštenim i oronulim zgradama.

Poznata je izreka arhitekta i stručnjaka za održivost Carla Elefantea: "Najzelenija zgrada je ona koja je već izgrađena." Stručnjaci predviđaju da će 90% razvoja nekretnina u sljedećem desetljeću biti usmjereno na obnovu i ponovnu uporabu postojećih struktura. Lako je shvatiti zašto: projekti prenamjene općenito su brži, isplativiji i održiviji za izgradnju od novih zgrada.

Što je prenamjena?

Prenamjena je ponovna uporaba zgrada koje su nadživjele svoju izvornu svrhu. Njegovi glavni ciljevi uključuju očuvanje arhitektonske i kulturne baštine, preobrazbu jednog urbanog dijela i pokretanje društvenih promjena. Ipak, ovi pristupi imaju zajednički cilj a to je produljenje korisnog vijeka trajanja zgrada kako se društvene i tehnološke potrebe razvijaju.

Vrste prenamjene u arhitekturi

Prenamjena može imati mnogo oblika. U arhitekturi se prenamjena odnosi na prenamjenu postojeće strukture za novu namjenu, kao što je pretvaranje praznih zgrada u škole, javne parkove, urede ili stanove.

Povijesno očuvanje

I prenamjena i povijesno očuvanje mogu spasiti povijesne zgrade, ali pristupi su različiti. Prenamjena ima za cilj prenamjenu stare zgrade ili mjesta za nove namjene; ovaj se proces često promatra kao kompromis između očuvanja i rušenja. Povijesno očuvanje, nasuprot tome, održava postojeći oblik, integritet i materijale zgrade. Vanjske nadogradnje i promjene nisu u okviru ovih promjena, ali minimalno invazivne mehaničke, električne i vodovodne nadogradnje (MEP) i radovi potrebni za ispunjavanje novih građevinskih standarda općenito su prikladni, prema standardima koje je objavila Služba nacionalnih parkova, koja upravlja Nacionalnim registrom povijesnih mjesta .

Jedna od najvećih prednosti prenamjene u odnosu na povijesno očuvanje je fleksibilnost korištenja novih arhitektonskih materijala, dok je izvorna struktura građevine još uvijek očuvana. Ovaj pristup poboljšava performanse zgrade uz istovremeno smanjenje ugljičnog otiska.

Renoviranje

Prenamjena uključuje renoviranje. Dok je obnova općenito ograničena na popravak i nadopunu zgrade, ali i očuvanje izvorne namjene zgrade, prenamjena znači preinačenje korištenja.

Integracija

Integracija uključuje izgradnju oko izvorne strukture, očuvanje te strukture dok unutra postoji nova svrha. Jedan od upečatljivih primjera integracije je vodotoranj Jegersborg u Danskoj, koji je Dorte Mandrup pretvorila u spavaonicu.

Fasadizam

Fasadizam je način očuvanja pročelja zgrade na način da fasada ostaje dok se većina ostatka zgrade ruši kako bi se zamijenila modernom strukturom. Proces je poznat kao fasadektomija; čuva pogled na ulični krajolik, ali je skupo jer je fasadu, koja je obično građena od krhkih povijesnih materijala, potrebno poduprijeti i zaštititi tijekom izgradnje. Zagovornici povijesne zaštite obično vide fasadu kao lošu zamjenu za očuvanje cijele zgrade, no pristaše smatraju da je to bolja alternativa od brisanja povijesne.

Infrastruktura

Dok se većina prenamjena usredotočuje na same zgrade, neki od najinovativnijih projekata prenamjene transformiraju zastarjelu ili neiskorištenu infrastrukturu, dajući karakter zajednici u kojoj se nalazi.

Poznati primjer prenamjene infrastrukture je High Line u New Yorku. Nekada visinska željeznica poznata kao West Side Elevated Line, ovaj povišeni park vijuga gotovo 2,5 milje kroz donji Manhattan i sadrži više od 500 vrsta biljaka i drveća, toalete i balkone, vanjsku tržnicu s hranom i pristupne rampe.

Koje su prednosti prenamjene objekta?

Prednosti pretvorbe su dalekosežne, obuhvaćaju ekonomske, društvene i ekološke koristi.

Održivost

Zanimljiva činjenica: novoj energetski učinkovitoj zgradi može trebati 10 do 80 godina da prevlada utjecaj na okoliš vlastitog procesa izgradnje. Zamislite zgradu kao vrlo veliku robu; produljenje životnog vijeka postojećih struktura održiva je strategija koja postaje nužna kako svjetsko stanovništvo postaje sve više urbanizirano. U širem smislu, prenamjena postrojenja približava svijet postizanju ciljeva za neto nultu vrijednost ugljika jer taj ugljik već postoji u izgrađenom okruženju.

Pretvorba je često održivija od samog povijesnog očuvanja: kada projektanti nisu ograničeni na korištenje originalnih građevinskih materijala, mogu uključiti reciklirane materijale i učinkovite sustave; pa čak i u tom slučaju projekti mogu dobiti i LEED certifikat.

Financijski

Uz primarne uštede koje dolaze s ponovnom upotrebom postojećih materijala i infrastrukture te izbjegavanjem troškova rušenja i nove izgradnje, projekti prenamjene obično imaju nisku nabavnu cijenu i često imaju pristup financijskim poticajima. Dobro planirani projekti pretvorbe mogu revitalizirati tvrtke oko sebe i vratiti ekonomsko povjerenje u okoliš.

Društveni

Obnova trošnih zgrada revitalizira kvartove osiguravajući pristupačno stanovanje, povećavajući javnu sigurnost i nudeći nove komercijalne mogućnosti u prostorima mješovite namjene. Ovi prostori su idealni i za male tvrtke, zahvaljujući niskim troškovima najma i središnjoj lokaciji, što olakšava uspostavljanje važnih odnosa s kupcima i susjedima.

Urbanizam

Pretvorba može urbanistima dati veću fleksibilnost, pružajući mogućnosti za rast i modernizaciju. Također im može pomoći u postizanju ambicioznih ciljeva održivosti, kao što je smanjenje korištenja vozila lociranjem stanova u blizini tranzitnih linija i radnih mjesta.

Ograničenja prenamjene

Nije svaka zgrada prikladna za prenamjenu. Čak i tamo gdje se može osigurati da će rekonstrukcija biti korisna i zadovoljiti potrebe lokalnog tržišta, moraju se prevladati barijere od opasnosti gradnje do pravne birokracije. Uobičajeni izazovi uključuju postojeće financijske obveze ili, u slučaju hotela, ugovore o franšizi. Dodatni problemi mogu se pojaviti u ispunjavanju suvremenih sigurnosnih standarda, zakona o korištenju i zoniranju i građevinskih propisa, kao što su energetska učinkovitost i nedostatak pristupa za osobe s posebnim potrebama.

U nekim gradovima, kao što je Portland, obnova često zahtijeva seizmičke nadogradnje i druga skupa poboljšanja koja mogu premašiti buduće planirane prihode od zgrada. Starije zgrade također mogu biti izložene opasnostima kao što su azbest, olovna boja i plijesan, iako se ti problemi obično mogu riješiti tijekom izgradnje.

10 primjera prilagodljive ponovne upotrebe

KTGY-ov program ponovnog navikavanja prenamjenjuje Big-Box trgovine

U Sjedinjenim Državama ima više od 580.000 beskućnika. Od toga, oko 35% nema pristup krevetu. Istovremeno je 2021. zatvoreno više od 5000 maloprodajnih objekata. Što ako postoji način da se oba problema riješe jednim rješenjem?

Arhitektonska tvrtka KTGY nada se da će to učiniti sa svojim Re-Habit konceptom prijelaznog stanovanja mješovite namjene, koji bi pretvorio prazne trgovine u zajednički životni centar sa spavaćim sobama, blagovaonicama, rekreacijskim prostorima, maloprodajnim prostorima i resursima kako bi pomogao stanovnicima da razviju strategije za dugoročna samodostatnost. Program podržava mogućnost zapošljavanja i pomaže stanovnicima da se i oni osjećaju zaslužni zbog uspjeha centra. Centri su projektirani s naglaskom na održivost, uključujući krovne vrtove i energetski učinkovite fotonaponske fasade.

Novi umjetnički centar u Hong Kongu predstavlja most do kolonijalne povijesti

Novi Tai Kwun centar u Hong Kongu ("Great Station"), koji je otvoren 2018., daje novi život 16 povijesnih zgrada policije i pravosuđa kao kulturni kompleks od 300.000 četvornih stopa. Ovo mjesto čuva 150-godišnje građevine iz vremena Hong Konga kao britanske kolonije - i uključuje dvije nove strukture.

Danas posjetitelji mogu uživati ​​u koncertima i umjetničkim izložbama, pijuckati koktele u zatvoru gdje je nekada bio zatvoren Ho Chi Minh City i diviti se kontinuitetu između stare i nove arhitekture.

Izgradnja pristupačnog stanovanja u uredskim prostorima zatvorenim zbog pandemije

Kriza pristupačnih stanova u Kaliforniji raste već desetljećima. Istovremeno, pandemija je ostavila velik broj neaktivnih poslovnih zgrada diljem zemlje. Ideja o pretvaranju ovih velikih napuštenih prostora u stambene postaje sve popularnija.

Prema studiji RentCafea, 2021. je bila rekordna godina za prenamjene stanova, s više od 4322 projekta planirana samo za Los Angeles. Jedan značajan primjer je transformacija gradske kultne Hollywood Western Building zgrade u mješovitu namjenu pristupačnih stambenih kompleksa. Art Deco remek-djelo—često nazivano Mayer Building po jednom od njegovih graditelja, suosnivaču Metro-Goldwyn Mayera Louisu Mayeru—povijesno-kulturna znamenitost Los Angelesa i uvrštena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta. Planovi zahtijevaju pretvaranje 48.000 kvadratnih stopa poslovnog prostora na gornjim katovima četverokatne strukture u 79 rezidencija s ograničenim prihodima uz zadržavanje približno 10.000 kvadratnih stopa maloprodajnog prostora na razini ulice.

Fordov Corktown kampus: Korak bliže revitaliziranom Detroitu?

Nema mnogo američkih gradova koji nude više mogućnosti prilagodljive ponovne upotrebe od Detroita, s tisućama napuštenih građevina koje su svjedočanstvo poraznog gospodarskog pada koji je uslijedio nakon što je automobilska industrija preselila proizvodnju iz grada.

Posljednjih godina, međutim, grad je postao uzor za gospodarski oporavak, dijelom zahvaljujući velikim ulaganjima u njegovo središte. Jedan od najznačajnijih pothvata je ambiciozni plan Ford Motora da preobrazi povijesnu središnju postaju Michigana u Corktownu u Detroitu u "inovacijski kampus" od 1,2 milijuna četvornih stopa koji obećava dovesti 2500 Fordovih zaposlenika u to područje i stvoriti 2500 dodatnih radnih mjesta.

Plan zemljišta od 30 hektara, koji je izradio vodeći arhitekt i strateški planer Practice for Architecture and Urbanism, fokusira se na pješačku zajednicu usidrenu uz željezničku postaju. Time će se dati prioritet potrebama stanovnika i gospodarstvenika te se povezati s okolnim naseljima i gradom, uz očuvanje povijesti ovoga kraja.

Izgradnja golemog kampusa, koji će se fokusirati na autonomna i električna vozila te rješenja za urbanu mobilnost, počinje isušivanjem strukture od 600.000 četvornih stopa koja je teško oštećena od posljednjeg vlaka koji je otišao prije 30 godina.

Život u djeliću povijesti zrakoplovstva s LEED certifikatom

Kompleks Roebling Lofts u Trentonu, NJ, izvrstan je primjer održive transformacije zgrada. Struktura je nekoć pripadala tvornici žice John A. Roebling's Sons Co., koja je opskrbljivala kablovima većinu glavnih visećih mostova izgrađenih u Sjedinjenim Državama tijekom prve polovice 20. stoljeća - uključujući most Georgea Washingtona u New Yorku i Golden Gate Most u San Franciscu. Najpoznatiji je Roebling's Sons Co. osigurao žice za Duh sv. Louisu Charlesu Lindberghu za njegov povijesni transatlantski let iz 1927.

Zgrada sagrađena 1917. godine bila je za svoje vrijeme moderna građevina, s iznimno velikim prozorima i protupožarnim sustavom. Najsuvremeniji kompleks mješovite namjene projektirao je Clarke Caton Hintz kako bi bio što održiviji, što je, s obzirom na povijesni status zgrade, zahtijevalo suradnju sa Službom nacionalnih parkova kako bi se dobio federalni povijesni porezni kredit. Arhitekti su postavili solarne panele i reciklirane materijale, a sačuvali su vanjske zidove zgrade te čelične i drvene okvire. (Izvorni tvornički elementi, uključujući stroj za testiranje užadi, ostaju izloženi u zajedničkim prostorijama.) Projekt ima LEED Gold certifikat i osvojio je 10 od 10 bodova za pametno korištenje vode i visoke ocjene za kvalitetu okoliša u zatvorenom prostoru.

Tel Avivski hotel Jaffa spaja osam stoljeća arhitekture

Za vizionarskog projektanta Johna Pawsona i arhitekta i konzervatora Remyja Gilla, hotel Jaffa u Tel Avivu bio je monumentalno djelo ljubavi. Bilo je potrebno desetljeće da se obnovi i obnovi Jaffina povijesna škola Sestrinstva samostana sv. Josipa i susjedne bivše francuske bolnice iz 19. stoljeća, pretvarajući ih u smještaj i rezidencije za brend W Hotels. Konačni projekat miješa klasične arhitektonske stilove, uključujući arapski i neoklasični sa suvremenim elementima, odajući počast povijesnoj ljepoti zgrade sa struganim žbukanim zidovima koji otkrivaju generacije patine. Ali najjedinstveniji element projekta započeo je kao iznenađenje: tijekom iskapanja timovi su otkrili drevno dvorište i zid bastiona koji datira iz križarskih ratova 13. stoljeća; ovi ostaci su sada središnja točka u novoj strukturi.

Googleov LA Land Grab: čuveni trgovački centar

Za neke generacije građana Los Angelesa, Westside Paviljon je bio mjesto koje ih je vratilo u neke dane. Znamenitost West Los Angelesa, koja je otvorena 1985., desetljećima je bila kulturna ikona, glumeći u nebrojenim filmovima, televizijskim emisijama i glazbenim spotovima. Trgovački centar projektirao je arhitekt Jon Jerde, najpoznatiji po svojim strukturama na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i velikom projektu trgovačkih centara, poput ogromnog Mall of America u Minnesoti. No posao je opao posljednjih desetljeća, a zgrada je zatvorena 2018.

Građevinska tvrtka Hudson Pacific Properties obnavlja prostrani centar na tri kata poput One Westsidea, višenamjenskog kompleksa visoke tehnologije u kojem će se uglavnom nalaziti tehnološki div Google, koji će zauzimati 584.000 četvornih metara prostora. Obnova vrijedna 410 milijuna dolara, predviđena za završetak 2022., uvest će radikalne nove značajke, uključujući terase i terase sa sklopivim staklenim stijenama projektiranim za poboljšanje unutarnjeg i vanjskog radnog okruženja.

Preuzimanje trgovačkog centra samo je jedna komponenta rastuće prisutnosti tehnološkog diva u Los Angelesu, nakon transformacije povijesnog kompleksa hangara Spruce Goose u Playa Visti u uredski i proizvodni prostor za svoju YouTube diviziju. (Nostalgični za zlatnim danima kulture trgovačkih centara? Westside Paviljon zauvijek je ovjekovječen u filmu Toma Pettyja "Free Fallin '" - dostupno na YouTubeu, naravno.)

Od tvornice sira do kompleksa suvremene umjetnosti

The Momentary, prostor suvremene umjetnosti u Bentonvilleu, AR, samo je najnovija inkarnacija mjesta koje je doživjelo mnoge dramatične transformacije tijekom posljednjih 150 godina. Dugogodišnje lovište Osage Nationa, mjesto je pretvoreno u voćnjak u 1800-ima, a zatim je služilo kao mlin za brašno od 1913. do 1947., nakon čega je postalo tvornica sira za Kraft Foods do 2013. godine.

Momentary je zamišljen kao netradicionalno kulturno središte s izložbenim prostorima; prostori za izvođenje glazbe, kazališta i filma; i studijski prostori koji podržavaju program rezidencijalnih umjetnika. Sa zadatkom transformacije lokacije od 63.000 četvornih stopa u multidisciplinarni prostor za vizualne, izvedbene i kulinarske umjetnike, Wheeler Kearns Architects nastojali su zadržati što više postojećih struktura. Arhitekti su naglasili kontrast između starog i novog, koristeći suvremene materijale poput čelika i stakla, preklapajući društvene i kulinarske prostore s umjetničkim prostorima kako bi zagovarali ulogu suvremene umjetnosti u svakodnevnom životu.

Napuštena tiskara dobiva visokotehnološku transformaciju

Tijekom 20 godina, projektantski timovi u HOK-u transformirali su lokaciju razrušene industrijske četvrti St. Louisa od 200 hektara u najsuvremeniju Cortex Innovation Community, koja može ugostiti stotine organizacija u slikovitom kompleksu mješovite namjene 4 milje zapadno od centra grada.

HOK-ov rad na projektiranju arhitektonskih i unutarnjih projekata u Cortexu uključivao je niz novogradnji i projekata prenamjene te projektiranje i ugradnju 22 ureda, laboratorija, akceleratora i inovacijskog centra.

Ovaj ekspanzivni projekt uključivao je preuređenje prazne zgrade iz 1930-ih koja je nekoć služila kao tiskara za St. Louis. Louis Post-Dispatch u prostor s više stanara za rastuću zajednicu pokretača bioznanosti u St. Louisu. Zgrada polumjeseca iz 1930. godine, upisana u Nacionalni registar povijesnih mjesta, obnovljena je kako bi predstavila nove prostore uz očuvanje povijesne cjelovitosti. Kompleks podržava biotehnološke tvrtke u svim fazama razvoja, od startupa do velikih organizacija. Značajke uključuju višekatni atrij koji je nekoć imao tiskarske preše, zeleni krov, terasu za hodanje i prozore široke 20 stopa.

Kanalirajte svog unutarnjeg Dona Drapera u hotelu TWA u zračnoj luci JFK

Povijest se ponavlja na njujorškoj zračnoj luci John F. Kennedy, gdje je legendarni zračni terminal pronašao novi život kao boutique hotel. Svijetli, široki terminal TWA Flight Center, koji je projektirao poznati arhitekt Eero Saarinen za sada ugašeni Trans World Airlines, postao je aktualna arhitektonska ikona kada je otvoren 1962. godine, ali je napušten 2001. nakon financijskog kolapsa zrakoplovne kompanije.

Zgrada je ponovno otvorena početkom 2019. nakon dvogodišnje obnove vrijedne 245 milijuna dolara u kojoj su sudjelovale 22 vladine agencije i više od 170 tvrtki. Hotel je pažljivo sačuvao svoju srednjovjekovnu slavu i ima 512 zvučno izoliranih soba s prozorima od poda do stropa. Putnici s kratkim odmorima mogu uživati ​​u hotelskim restoranima, maloprodajnom prostoru i krovnoj palubi s bazenom.

Članak izvorno preuzet: Adaptive Reuse: 10 Examples of Giving Buildings New Life (autodesk.com)