korisnički portal
Autodeskovog softvera

6 trendova u arhitekturi, inženjerstvu i građevinarstvu koje treba tražiti u 2022

Građevinarstvo   |   BIM   |   Revit

Ovi arhitektonski, inženjerski i građevinski trendovi zauzet će prvo mjesto 2022. Evo što vlasnici i poslovni lideri moraju znati da se pripreme.

6 trendova u arhitekturi, inženjerstvu i građevinarstvu koje treba tražiti u 2022
  • Rad na daljinu i suradnja su tu da ostanu, zahtijevajući nove metode vizualizacije i povećane sigurnosne zahtjeve.
  • Digitalne tehnologije i automatizacija pomoći će riješiti sve, od zdravlja i održavanja zgrada do problema s opskrbnim lancem.
  • Razgovor o održivosti okreće se prema utjelovljenom ugljiku dok nove ideje pokreću kaskadu inovacija

Ako se išta može identificirati kao glavni narativ prethodne promjenjive, neizvjesne godine, onda je to prilagodba. Tvrtke za arhitekturu, inženjering i građevinarstvo (AEC) reagirale su, rekalibrirale i razvile svoje radne metode 2021. usred brze digitalizacije i stalnih izazova u lancu nabave.

Ipak, u vrijeme kada se čini da su poremećaji svakodnevni događaji, a svega osim kreativnosti nedostaje, prilagodba nije bila samo reakcija – postala je konstantno stanje. Od usvajanja prakse održivosti u širem razmjeru do radikalnih skokova u tehnološkim inovacijama, masivni pomaci unutar AEC industrija nastavit će se 2022. i poslužiti kao katalizatori za promjenu modela suradnje, novih tehnologija, pa čak i virtualne stvarnosti.

Evo šest trendova u arhitekturi, građevinarstvu i šire koje treba tražiti ove godine.

1. Konvergencija industrije kroz vizualizaciju

U sve više rad-od-kuće svijetu, suradnja – gdje i kako, timski rad i ideje – postaje mnogo važnija. Za arhitekte i inženjere interaktivna vizualizacija projekta premostit će fizičku udaljenost i otvoriti nove mogućnosti. Mnogi u industriji shvaćaju da je brzi svijet proširene stvarnosti (XR) novo okruženje za rad.

Tehnologije za igre i XR tehnologije (kao što je Iris VR) nadopunjuju tradicionalne AEC radne tijekove, čine virtualna okruženja sveobuhvatnijim i isplativijim, pojednostavljuju upravljanje složenim projektima i omogućuju dobivanje različitih ponuda. Nedavni primjer toga je iz inženjerske tvrtke u Norveškoj pod nazivom Norconsult. Nedavno su projektirali most Route E39 koristeći Unity tehnologiju imerzivne virtualne stvarnosti (VR) kako bi lijenti mogli sagledati projekt još u ranoj fazi projekta i ubrzali donošenje odluka.

Ove vizualne platforme pomoći će u zajedničkom projektirnju budućih urbanih sredina, od pojedinačnih struktura do cijelih metropola. Američko društvo građevinskih inženjera (ASCE) već je aktivno na tom slučaju, u partnerstvu sa svjetskim vizionarskim eksperimentalnim dizajnom, liderima i tehnolozima kako bi izgradili XR okruženje pod nazivom Future World Vision. Projekt prikazuje scenarije koji zamišljaju kako bi se mogli graditi gradovi budućnosti, oslikavajući načine na koje virtualni svjetovi mogu bolje riješiti današnje probleme u stvarnom svijetu.

Govoreći o metaverzumu, imerzivnija online okruženja, kao što je The Wild, imaju potencijal transformirati način na koji dizajn i arhitektura funkcioniraju. Osim uzbuđenja, projektantski timovi mogu iskusiti masovnu izgradnju i izradu prototipova i, na neki način, zapravo provesti vrijeme u predloženim projektima, što dovodi do praktičnijeg, suradničkog tijeka rada. Ispitivanje energetskih performansi i mogućnosti izgradnje fasada bit će jednostavnije; prezentacije će biti impresivnije; a odobrenja će biti brža kada se više dionika može susresti u virtualnom objektu prije nego što se stvarno izgradi.

2. Povećana važnost digitalnih blizanaca za vlasnike

Dok se vlasnici suočavaju s pitanjem kako preinačiti, prenamijeniti ili ponovno koristiti svoje zgrade i imovinu, podaci će dati odgovor. S digitalnim blizancima – digitalnim prikazima struktura koje prate i analiziraju sve vrste stvarnih podataka o izvedbi – vlasnici i projektanti mogu dobiti nevjerojatne uvide u to kako bi njihovi sljedeći projekti trebali izgledati. Prologis, koji posjeduje golem logistički portfelj, ulaže velika sredstva u praćenje podataka o zgradama, što pomaže svima koji su uključeni u učenje iz načina rada tisuća struktura.

Korisnost ove tehnologije znači da će više vlasnika ili zaposliti arhitekte i inženjere koji imaju iskustva s digitalnim blizancima ili angažirati vanjske tvrtke za pružanje ove usluge. To će biti jedan od čimbenika koji će arhitektonske i inženjerske tvrtke povući u više operativnu ulogu, otvarajući nove odnose i poslovne prilike s klijentima. Firme kao što su KEO i Beca već počinju nuditi nove usluge digitalnih blizanaca, a druge će slijediti njihov primjer. Kao i mnogi drugi trendovi koji oblikuju godinu, prikupljanje i analiza podataka bit će tražena vještina.

3. Automatizacija kao rješenje za nevolje u radu i opskrbnom lancu

Automatizacija će sve više biti bitan alat za projektiranje u skladu s nedostatkom materijala i kvalificiranih radnika, pomažući olakšati izazove projektiranja i radne snage i zastoja u lancu opskrbe. Projektiranje 100 zgrada rezultirat će 100 različitih vizija, ali s ulaganjem u automatizaciju, značajan dio projektiranja postaje poluautomatski, što je posebno ključno kada se suočavamo s nedostatkom inženjera. Projekt također postaje brži.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, projektantska tvrtka Ramboll koristi Autodesk Advance Steel softver za izradu detalja od čelika za automatizaciju dizajna cestovnih portala odnosno presjeka, smanjujući troškove za 40% i projektiranje u nekoliko minuta za što je nekada trebalo satima ili čak danima. SYSTRA, velika europska infrastrukturna tvrtka, koristi 3D parametarsko modeliranje u Autodesk Revitu za automatizaciju dizajna mostova. Ova rješenja će biti sve vrijednija u scenarijima dizajna koji se temelje na kodu, štedeći arhitektima i inženjerima vrijeme potrebno za ručnu procjenu parametara projekta, omogućujući im da se više usredotoče na kreativni rad koji svaki projekt izdvaja.

4. Pojačani fokus na utjelovljeni ugljik

Kada je riječ o ukupnom ugljiku, AEC industrija je postigla napredak u rješavanju operativnog ugljika, s manje pažnje posvećene utjelovljenom ugljiku (emisije stvorene ekstrakcijom, rafiniranjem, proizvodnjom i premještanjem materijala). No, zahvaljujući uspješnim naporima da zgrade budu energetski učinkovitije, utjelovljeni ugljik postaje sve veći čimbenik u emisijama stakleničkih plinova. Srećom, jedna od obećavajućih tema koja se pojavila na klimatskom summitu UN-a COP26 bila je spoznaja da teška industrija i utjelovljeni ugljik zahtijevaju trenutnu pozornost i skalabilna rješenja kao dio svjetske strategije smanjenja emisija. Mnogi građevinski obrti i proizvođači materijala odgovorili su na poziv sa čvrstim planovima, obećanjima u cijeloj industriji za smanjenje emisija i poboljšanjima novih industrijskih procesa poput zelenog čelika i cementa koji hvata ugljik.

Promjena je već u tijeku. Na primjer, start-upovi kao što je CarbonCure hvataju ugljik i ugrađuju ga u lijevani beton, a Nucor, najveći proizvođač konstrukcijskog čelika u SAD-u, počet će proizvoditi svoje nove Econiq čelične proizvode 2022. — svi 100% pokretani zelenom energijom. Male, ali inovativne ideje poput ovih, zajedno sa širim krugom klijenata i građevinske industrije, imat će kaskadni učinak na ostatak svijeta. Za projektante će biti važno da se ne usredotoče na smanjenje utjelovljenog ugljika u vakuumu. Kompromisi između troškova, ugljika (operativni i utjelovljeni), materijalnog otpada, pa čak i vode moraju se uzeti u obzir u utjecaju na okoliš. Prihvaćanje novih materijala i projektiranje zgrada s tehnološkim alatima – kao što je Spacemaker, koji pomaže projektantima da planiraju održivije projekte, i Innovyze, koji analizira vodnu infrastrukturu – može značajno smanjiti ekološki otisak budućih zgrada.

5. Otpornije zgrade zahvaljujući Internetu stvari (IoT)

Klimatske promjene su stavile veći pritisak na infrastrukturu da radi, posebno u pogledu sustava koji prolaze kroz zgrade. U eri kada se projektiranje infrastrukture treba preispitati, a građevinski propisi moraju evoluirati za brzo mijenjanje okoline, arhitektura i gradnja pozvani su stvoriti zgrade koje su pametnije, učinkovitije i smještene tako da se izbjegnu pustoši sutrašnje klime.

Uzmite u obzir značajan napredak u potrošačkoj tehnologiji koji je već na tržištu za praćenje osobnog zdravlja provjeravanjem otkucaja srca ili postavljanjem dijagnoze: IoT podaci igrat će tu ulogu za zgrade. Kako se neboder ponašao tijekom potresa i što bi se moglo poboljšati? Kakva je kvaliteta zraka u stambenoj zgradi? Zgrade, vlasnici i gradovi traže tehnologiju za praćenje i procjenu učinka, pomoć u predviđanju i sprječavanju problema te bolje dizajniranje pametnih zgrada i gradova budućnosti.

6. Strategije podataka za udaljena i hibridna poduzeća

Potpuno udaljene i hibridne radne situacije neće nestati uskoro, ako ikad. A to predstavlja jedinstven izazov kada je riječ o zaštiti intelektualnog vlasništva (IP) i podataka o klijentima tijekom suradnje na kućnim i poslovnim mrežama. Budući da su se rizici od ransomwarea i hakera povećali, imati podatkovnu strategiju za tvrtku je mnogo važnije—i zahtijevat će odgovarajuće ulaganje za postavljanje potrebnih alata, zaštite i ljudi.

IT profesionalci koji su se prije fokusirali na zatvorene sustave morat će unaprijediti svoje znanje ​​kako bi razumjeli kako ojačati svoje mreže i zadržati IP siguran. Ali kada to učine, svima će biti bolje u budućnosti. Kada svi budu mogli raditi u tom načinu rada, cijela industrija će biti učinkovitija, sposobnija dijeliti posao i fleksibilnija, znajući da je digitalni tok podataka siguran, pouzdan i zaštićen.

Izvorni članak preuzet s: 6 Trends in Architecture, Engineering, and Construction for 2022 (autodesk.com)