korisnički portal
Autodeskovog softvera

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektiranja i izgradnje ekosustava

Građevinarstvo   |   BIM

DRUGI DIO

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektiranja i izgradnje ekosustava
  • Kako OpenBIM poboljšava digitalno putovanje industrije
  • 3 razloga da prihvatite OpenBIM sada
  • 3 tvrtke koje su predvodnice u korištenju OpenBIM-a

Kakva je budućnost OpenBIM -a?

Kako OpenBIM poboljšava digitalno putovanje industrije

Kako se AEC kreće prema većoj digitalnoj suradnji, ovaj jedinstveni pristup procesu projektiranja i izgradnje koristi svakom projektnom i građevinskom timu na sljedeće načine:

Usklađenost svih timova

Različiti timovi rade na istim datotekama kako bi koordinirali cijeli projekt, što može smanjiti nesporazume u komunikaciji, što je primarni razlog za 52% revizija. Otvoreni ekosustav pruža cjelovitu sliku projekta podjednako dostupnu svakom timu.

Kompatibilnost

Jednostavna razmjena podataka između ljudi, platformi i tijekova rada pomaže u uklanjanju povezanih informacija i stvara učinkovitost. Na primjer, građevinsko osoblje ponekad provede 35% svog vremena u potrazi za odgovarajućom dokumentacijom. S povezanim ekosustavom lako mogu pronaći ono što im je potrebno.

Jedan povezani ekosustav

Rješenja kao što su Autodesk Construction Cloud, Resolve, Datum 360, hh2 i Newforma razvila su API -jev cloud za kompatibilost, omogućavajući razmjenu BIM podataka.

Dugoročno upravljanje imovinom

IFC digitalno pohranjuje podatke o projektu - od digitalnih modela, troškova do upotrijebljenih materijala - za upotrebu tijekom cijelog životnog ciklusa objekta. Dok BIM stvara gorivo za digitalne blizance, openBIM standardi osiguravaju da su podaci koji ulaze u BIM proces kompatibilni, dopuštajući stalnu optimizaciju i praćenje objekta dugo nakon što je vrpca prerezana. Dublje prednosti koje treba uzeti u obzir uključuju:

1. Buduća prodaja imovine mogla bi uključivati ​​sve podatke o projektu, svakog tima koji radi na projektu, pohranjene u zajedničkom podatkovnom okruženju.

2. Zahtjevi privatnosti osiguravaju sigurno arhiviranje i upravljanje podacima.

3. Pristup digitalnim blizancima u stvarnom vremenu može pomoći u rješavanju potencijalnih problema i procjeni promjenjivog okruženja oko izgrađene imovine.

Održiviji procesi i projekti

Kada projektantski timovi koordiniraju informacije i tijekove rada, to rezultira učinkovitijim, povezanim procesom. Rad na zajedničkim informacijama omogućuje timovima da se više usredotoče na važne ishode projekta, poput utjecaja ugljika.

Smanjenje prekoračenja rokova i budžeta

Pristup svim projektnim podacima u stvarnom vremenu može pomoći projektima da ostanu u proračunu i da budu dovršeni na vrijeme. Zajednički skup informacija u svakom autorskom alatu omogućuje projektantima i građevinskim stručnjacima da uoče pogreške prije početka gradnje - i izbjegnu probleme tijekom izgradnje.

Unatoč tim prednostima, industrija je dosegla samo 60% -70% stope usvajanja BIM -a u 35 godina, što je mnogo sporija stopa od ostalih tehnologija, kojima je u prosjeku potrebno osam do 28 godina da usvoji 90%. No, svaka tvrtka mora usvojiti te standarde kako bi cijela industrija napredovala.

3 razloga da prihvatite OpenBIM sada

Ako radite bez openBIM -a ili IFC -a, razmjenjujete samo crteže ostavljajući vrijednost prikupljenih podataka neiskorištenom. Tokovi rada temeljeni na IFC-u omogućuju vam rad s vjerodostojnijim podacima. Kako digitalni svijet napreduje, tvrtke ga moraju slijediti ili ostati iza, jer se ta digitalna transformacija ne zaustavlja na openBIM -u. Evo tri razloga zašto tvrtke moraju usvojiti openBIM standarde:

Budućnost

AEC industrija se kreće prema digitalnim, zajedničkim podacima. Tvrtke koje sada usvajaju openBIM procese mogu na ovaj način minimizirati prekide na području razvoja i nastaviti pratiti promjene.

Više mogućnosti za projekte

OpenBIM jača mogućnosti suradnje predstavljene BIM procesom, dopuštajući projektantima da odaberu softver koji im se sviđa, umjesto da koriste nepoznate alate. Kad se natječe za posao, tvrtka bi jednostavno mogla izgubiti jer ne može raditi u istom digitalnom okruženju kao i druge discipline.

Svrha openBIM -a i IFC -a je povezivanje aplikacija i platformi.

Privlačenje talenta

Kako sadašnji radnici- digitalin nomadi čine sve veći segment današnje radne snage, tvrtke moraju ostati digitalno progresivne kako bi privukle nove talente. To posebno zabrinjava građevinsku industriju koja se suočava s nedostatkom radne snage jer radnici stare, a mlađe generacije predviđaju mogućnosti karijere s digitalnom pristupačnošću. Nedavno istraživanje objavljeno u Harvard Business Review pokazalo je da 88% "lovaca na posao" traži tvrtke koje koriste najnovije alate za suradnju.

3 tvrtke koje su predvodnice u korištenju OpenBIM-a

AEC relativno sporo koristi nove tehnologije, ali nekoliko tvrtki preuzima inicijativu. Evo tri organizacije koje koriste openBIM na velikim projektima za besprijekoran tijek rada, učinkovitu suradnju i bolje poslovne rezultate.

Erik Guidice Architects (EGA)

EGA je koristila openBIM pri projektiranju Platinan zgrade od 645.834 četvornih metara u Göteborgu u Švedskoj. Ova je odluka poboljšala suradnju između EGA -e i drugih izvođača uključenih u izgradnju. Koristeći Revit kao svoju primarnu platformu za projektiranje, EGA je uspjela izvesti IFC datoteke za dijeljenje s drugim timovima koristeći različite softverske aplikacije. Zatim će koristiti svoju strategiju suradnje openBIM za izgradnju sportskog sela u Parizu za Olimpijske igre 2024. godine.

Norconsult

Norveška tvrtka za projektiranje i inženjering Norconsult pogurala je digitalizaciju infrastrukture izgradivši 19 kilometara dugačku cestu E39 u južnoj Norveškoj, vrijednu 500 milijuna dolara. Norconsult je želio imati jedan izvor informacija za 2.000 ljudi koji rade zajedno. Koristeći Forge kao svoju primarnu projektnu platformu, Norconsult je stvorio rješenje u oblaku koje omogućuje suradnju u stvarnom vremenu i razmjenu datoteka 100.000 digitalnih dokumenata. Tvrtka je koristila Forge API -je za pregled BIM modela i sada gradi vlastitu digitalnu dvostruku platformu.

VolkerWessels

Projekt proširenja željeznice Zwolle-Herfte u Nizozemskoj zahtijevao je postavljanje novih kolosijeka, premještanje cesta i biciklističkih staza te izgradnju tunela za vlakove. VolkerWessels kombinirao je BIM s GIS -om za dublju integraciju podataka kako bi olakšao navigaciju kroz tako složen projekt. OpenBIM je omogućio veću transparentnost i lakšu suradnju na različitim platformama među svim stranama uključenima u projekt.

Kakva je budućnost OpenBIM -a?

Dok BIM poboljšava tijekove rada AEC -a, a openBIM potiče kompatibilnost podatkovnih datoteka, digitalna transformacija razvija se kako bi podržala rastuću složenost izgrađenih sredstava sve više se oslanjajući na prikupljanje i korištenje podataka radi poticanja međusobne suradnje. Evo što možete očekivati ​​sljedeće.

Vladine BIM regulative

Stvaranje održivijeg, učinkovitijeg i produktivnijeg procesa izgradnje dobro je ne samo za građevinsku industriju. Prijelaz na openBIM pojačava društvene koristi, poput izgrađenog okruženja koje na ovaj način može trajati dulje kako bi moglo podržati rastuću globalnu populaciju. Vlade već zauzimaju proaktivniji stav, razvijajući građevinske propise koji zahtijevaju od javnih i privatnih tvrtki da koriste openBIM za projekte.

 

Prelazak sa ogromnih datoteka na detaljne podatke

Budućnost openBIM -a seli u moderne tehnologije radi kompatibilnosti. Za povezivanje industrijskih usluga koristi detaljne informacije koje pokreću API -ji. Budućnost izgleda ciljano, automatiziranije i sposobnije od svega što danas ima tradicionalan pristup.

Uspon industrijskog oblaka

Budućnost je povezani industrijski oblak AEC -a. To znači usklađivanje sve tehnološke složenosti potrebne za bilo koji projekt temeljen na oblaku. Ti će se dijelovi povezati putem API -ja kako bi stvorili međuovisnu mrežu. Tvrtke će početi raditi zajedno kako bi pružile veću ukupnu sposobnost isporuke onoga što industriji treba. Industrijski oblak će pokretati API -ji koji rade na detaljnim podacima - to je konstelacija budućnosti.

Članak napisao KYLE BERNHARDT, voditelj tima Autodeskove industrijske strategije fokusiran na to kako tehnologija može pomoći građevinskoj industriji da postane održivija, efikasnija i sigurnija.

 

Izvorni članak preuzet s:  OpenBIM Leads to Connected Design and Build Ecosystems (autodesk.com)