korisnički portal
Autodeskovog softvera

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektiranja i izgradnje ekosustava-PRVI DIO

Građevinarstvo   |   BIM

OpenBIM pomaže projektantskim i građevinskim timovima u razmjeni informacija dok još uvijek koriste softver koji žele, za neometan tijek rada od početka do kraja.

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektiranja i izgradnje ekosustava-PRVI DIO
  •  Što je OpenBIM?
  • Kako funkcionira OpenBIM?
  • Evolucija kompatibilnosti

Sjećate li se dana razmjene velikih projektnih datoteka samo kako biste saznali da ih osoba s druge strane ne može otvoriti? Procesi su bili nespretni i doveli su do neučinkovitih, fragmentiranih tijekova rada. Dakle, koji je bolji način za industriju arhitekture, inženjeringa i građevinarstva (AEC) da nastavi s modernizacijom?

 

Odgovor je BIM (Building Information Modeling), proces stvaranja i upravljanja informacijama za izgrađenu imovinu - od projektiranja i inženjeringa do izgradnje i rada. OpenBIM je zajednički jezik i standardi koji omogućuju kompatibilnost

softverskih rješenja kako bi se informacije mogle dijeliti bez obzira na to koji softver koristite.

Iako je BIM unaprijedio industriju s 3D digitalnim modelima koji se odnose na projektne podatke, openBIM je još jedan ključni aspekt digitalne transformacije izgrađenog okruženja. Omogućuje timovima u nekad srodnim disciplinama - poput arhitektonskih, strukturnih i mehaničkih procesa - razmjenu informacija pomoću željenog softvera.

 

OpenBIM pomaže građevinskim timovima da rade bolje, isporučuju bolji „proizvod“ svojim klijentima i počinju uviđati potencijal industrije koja podržava digitalnu tehnologiju.

Što je OpenBIM?

Jednostavna openBIM definicija je da je to način za multidisciplinarne timove koji ne koriste isti softver za razmjenu informacija. Kroz skup zajedničkih standarda i radnih postupaka, openBIM poboljšava protok podataka i omogućuje interoperabilnost između timova, alata i procesa kroz svaku fazu izgradnje. OpenBIM nije proizvod; to je način rada.

Nekoliko AEC industrijskih organizacija podržava openBIM, poput Britanske otvorene BIM mreže. Izgradnja neprofitnog konzorcija buildingSMART, koji je osnovao Autodesk, koordinira, ratificira i održava većinu aktivnosti oko openBIM-a kako bi se unaprijedilo prihvaćanje u cijeloj industriji. Organizacija ovako opisuje openBIM: "Tijekom životnog ciklusa imovine, openBIM pomaže u povezivanju ljudi, procesa i podataka radi postizanja ciljeva isporuke imovine, rada i održavanja."

OpenBIM nudi veću fleksibilnost tvrtkama AEC -a, dopuštajući različitim softverskim programima da rade zajedno uvozom i izvozom podataka Industry Foundation Class (IFC) - globalnog standarda otvorenih podataka koji nadzire buildingSMART pa su tijekovi rada i suradnja lakši.

 

6 Osnovnih principa OpenBIM -a

U svojoj definiciji openBIM -a, buildingSMART navodi sljedeće:

1. Kompatibilnost je ključna za digitalnu transformaciju u građevinskoj industriji.

2. Trebalo bi razviti otvorene i neutralne standarde kako bi se olakšala kompatibilnost.

3. Pouzdana razmjena podataka ovisi o neovisnim kriterijima kvalitete.

4. Tokovi suradnje poboljšani su otvorenim i agilnim formatima podataka.

5. Fleksibilnost u izboru tehnologije stvara veću vrijednost za sve sudionike.

6. Održivost je zaštićena dugoročnim, kompatibilnim standardima podataka.

Kako funkcionira OpenBIM?

Izgradnja zgrade od početka do kraja zahtijeva koordinirane napore različitih disciplina, poput arhitekata, inženjera i općih izvođača. Ove se discipline često nalaze u različitim tvrtkama i koriste različit softver. OpenBIM stvara zajednički jezik za veću transparentnost i zatvara komunikacijske praznine. Svatko tko je uključen u projekt može koristiti svoj željeni softver i spremiti podatke o projektu kao IFC datoteku koja odgovara svim softverima.

Primjerice, recimo da arhitekt koristi Autodesk Revit; građevinski inženjer će koristiti Trimble Tekla Structures; inženjeri strojarstva i elektrotehnike - koji projektiraju kanale, cjevovode i električnu energiju - rade u MagiCAD -u. Iz perspektive tijeka rada, ovo bi se moglo činiti kao najgori scenarij: nitko ne koristi istu stvar. Različiti programi daju različite rezultate, što dovodi do gubitka podataka, zaobilaženja i izmjena prilikom razmjene informacija o projektu. Pristup OpenBIM omogućuje prijenos informacija između različitih disciplina putem IFC datoteka.

Evo gdje se prednosti openBIM -a i IFC -a zaista počinju pojavljivati: Arhitekt može povezati metapodatke s određenim elementima projekta. Na primjer, arhitekt projektuje svoj model imajući na umu IFC. Određeni dijelovi metapodataka povezani su s različitim dijelovima projekta, poput zida, pa su prilikom izvoza IFC -a na raspolaganju informacije - poput mjesta na prozorima i vratima te specifikacije materijala - dok se druge discipline moraju pozivati ​​na podatke, od kojih svaka radi u svom specifičnom djelokrugu.

OpenBIM uključuje različite timove koji izvoze u IFC formatu kako bi priopćili trenutni status svog dijela projekta. Drugi timovi koriste ovu datoteku kao referencu, radeći na stvaranju dobrog, koordiniranog projekta.

Možete ga još malo raščlaniti ako pogledate dvije vrste datoteka koje stvaraju zajednički jezik u openBIM -u:

Industry Foundation Class (IFC)

IFC datoteka de facto je otvoreni standard kompatibilnosti za BIM. To je vrsta digitalne datoteke koja omogućuje razmjenu informacija između različitih softverskih aplikacija koje ne govore istim jezikom. Projektni timovi odabiru određenu definiciju prikaza modela, koja definira određenu verziju IFC datoteke koja će se koristiti, tako da sve strane govore potpuno istim jezikom. Slično PDF -u, IFC je referentni model i način arhiviranja i pregledavanja podataka, ali nije alat za pisanje. Koristeći IFC, openBIM omogućuje svim sudionicima projekta korištenje projektantske platforme koja im se više sviđa.

BIM Collaboration Format (BCF)

Pod pokroviteljstvom openBIM -a postoji još jedan oblik, nazvan BIM Collaboration Format (BCF), kojim također upravlja buildingSMART. BCF komunicira probleme projekta na različitim platformama. Bez obzira na to tko je autor BIM podataka i koji se alat koristi za praćenje problema, drugi mogu označiti i pratiti probleme u svojim omiljenim alatima pomoću BCF -a.

Evolucija kompatibilnosti

Prijelaz iz izdvojenih i izoliranih procesa u otvoreni ekosustav stvara nove mogućnosti za AEC. Međutim, bila su potrebna desetljeća da se dosegne ova razina kompatibilnosti podataka.

Tvrtke su se 1980 -ih bavile otvorenim formatima datoteka kao što je DXF. Godine 1994. AEC i softverske organizacije okupile su se u Međunarodni savez za kompatibilnost, koji će krajem 2005. godine postati buildingSMART. Do 1996. tvrtke su osmislile softver usklađen s IFC-om. BuildingSMART stalno revidira i poboljšava IFC standard kako bi pomogao AEC-u da dosegne budućnost temeljenu na podacima.

Kako su se BIM procesi preselili na cloud platforme, openBIM standardi nastavljaju se razvijati i oblikovati međusobnu suradnju i kompatibilnost unutar AEC industrije. Evo dva načina na koja će openBIM standardi podržati još veću kompatibilnost u bliskoj budućnosti:

Od masivnih datoteka do detaljnih podataka

Kako openBIM sada radi, tako IFC datoteke sadrže cijeli radni raspon svih disciplina. No razmjena velikih datoteka nije najbolji način prijenosa informacija: cilj je razgraditi te razmjene informacija na još preciznije elemente informacija. IFC datoteka sadrži desetke tisuća, ako ne i stotine tisuća komponenti. Valuta se s ovih velikih diskretnih datoteka pomiče na detaljnije podatke. Ako arhitekt inženjeru pošalje datoteku od 850 MB, ona često sadrži suvišne podatke koji nisu relevantni za opseg rada inženjera. Dijeljenje detaljnih podataka znači da suradnici mogu poslati skup odabranih informacija ili ažurirati određene dijelove projekta.

API -ji će povezati podatke i približiti se industrijskom oblaku

Kako se IFC razvija u manje dijelove informacija, mehanizam za razmjenu također prelazi s procesa temeljenog na datotekama, ljudski vođenog, export-upload-download-import procesa, na automatiziraniji protok podataka sa aplikacijama za programiranje (API), ili posredničkim dijelovima koda koji omogućavaju povezivanje dva različita programa. Zamislite API -je kao stvaranje kanala koje možete popuniti podacima.

Prednosti API -ja koji povezuju detaljne podatke uključuju:

• Podaci API-ja omogućit će sudionicima projekta da rade na svojim specifičnim tijekovima rada i povezati ih sa određenim podacima koji su im potrebni.

• Ovi API -ji podržavaju napredak cloud rješenja, povezanog ekosustava platforme u oblaku, kao što je Autodesk Forge. Jedini način da se to postigne je postojanje interoperabilnosti među svim tim API -jima za cloud platformu, koja radi na detaljnim podacima.

• Automatizirana razmjena podataka rezultira većom produktivnošću i učinkovitošću, što je industriji prijeko potrebno.

Evo četiri tvrtke koje koriste Autodesk -ove API -je za povezivanje podataka, ljudi i tijekova rada te za poboljšanje kompatibilnosti:

• Resolve je izgradio integraciju koja omogućuje prijenos datoteka s Autodesk BIM 360 na Oculus Quest VR slušalice za vizualizaciju modela.

• Datum360 je stvorio integraciju za spajanje podataka tehničkog inženjeringa s odgovarajućim modelima.

• hh2 povezuje podatke o upravljanju projektima i financijske podatke s Autodesk Buildom sa svojim univerzalnim modelom konstrukcije.

• Newforma je razvila Newforma konektor za BIM 360, u koji su datoteke integrirane sa zapisom projekta radi potpune slike.

 

Nastaviti će se…

Članak napisao KYLE BERNHARDT, voditelj tima Autodeskove industrijske strategije fokusiran na to kako tehnologija može pomoći građevinskoj industriji da postane održivija, efikasnija i sigurnija.

Izvorni članak preuzet sa:  OpenBIM Leads to Connected Design and Build Ecosystems (autodesk.com)